Minister Schouten heeft bekend gemaakt dat de mogelijkheid om op je pensioendatum een deel van de waarde van je pensioen als een bedrag ineens te ontvangen wordt uitgesteld. De nieuwe wet gaat op zijn vroegst in op 1 januari 2025. Wil je gebruikmaken van deze mogelijkheid? Dan moet je helaas dus nog langer wachten.

Wat betekent het opnemen van een bedrag ineens?

In het Pensioenakkoord uit 2019 is de optie voor een bedrag ineens opgenomen. Het opnemen van een bedrag ineens wil zeggen dat je maximaal 10% van de waarde van je pensioen in één keer ontvangt op je pensioendatum. Je mag zelf kiezen waar je dit bedrag voor gebruikt. Deze mogelijkheid geeft je dus meer flexibiliteit. Kies je voor het bedrag ineens? Dan wordt je levenslange maandelijkse pensioenuitkering wel lager.

Waarom is de optie voor bedrag ineens uitgesteld?

Het opnemen van een bedrag ineens kan grote gevolgen hebben voor je inkomen. De regering, pensioenfondsen en verzekeraars vinden het daarom belangrijk dat iedereen op tijd en voldoende geïnformeerd wordt over het bedrag ineens. Ook moet de Tweede Kamer de wet waarin alle regels over het bedrag ineens worden vastgelegd nog behandelen. Daarna moeten pensioenuitvoerders voldoende tijd krijgen om de wet te verwerken in hun administratie. Daar is niet genoeg tijd voor als de wet op 1 januari 2024 moet ingaan. Daarom wordt de invoering van de wet uitgesteld tot 1 januari 2025.

Het kan zijn dat de wet nog verder wordt uitgesteld.

Afdrukken