Het kan zijn dat je straks niet genoeg pensioen hebt om te leven zoals jij wilt. Dat kan als je bijvoorbeeld een aantal jaren werkloos bent geweest, als je een tijd als zelfstandige hebt gewerkt zonder pensioen op te bouwen, of als je gescheiden bent. Wat kun je nog doen om je inkomen na je pensioen te verhogen?

Allereerst is het belangrijk om tijdig te weten hoe je ervoor staat wat je pensioen betreft. Als je pas een paar jaar voor je pensioen je daarin verdiept, is het waarschijnlijk te laat. Dan is de tijd te kort om je pensioen voldoende aan te vullen.
Elk jaar krijg je van het DEPF een pensioenoverzicht waarop je kunt zien wat je tot op dat moment aan pensioen hebt opgebouwd en wat je later naar verwachting zal krijgen. Misschien heb je eerder bij andere werkgevers gewerkt.

Belgische deelnemers hebben online inzage in hun pensioendossier via www.mypension.be. Het dossier bevat informatie over het pensioen dat je opbouwt via de eerste pijler (het wettelijk pensioen) en de tweede pijler (het aanvullende pensioen). Nederlandse deelnemers vinden een compleet overzicht van hun opgebouwde pensioen en de AOW op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Je krijgt toegang tot het pensioendossier met je elektrische identiteitskaart of je burgertoken (België) of via DigiD (Nederland).

Wil je meer algemene informatie over het onderwerp pensioen, dan zijn er in zowel België als Nederland een aantal nuttige sites die je kunt raadplegen. Klik hier voor een overzicht.

Persoonlijke situatie is bepalend
Hoeveel pensioen je later nodig hebt, is voor iedereen verschillend. Dit hangt af van je levensstijl en je wensen. Wil je later rustig gaan leven of wil je de wereld rondreizen? Het zal duidelijk zijn dat je voor dat laatste meer inkomen nodig hebt. Ook je persoonlijke situatie speelt een rol. Ben je vrijgezel of getrouwd, ben je gescheiden, woon je in een huur- of een koophuis en in hoeverre is je koophuis afbetaald? Heb je vermogen uit andere bronnen of staat je een erfenis te wachten?

Zes tips
Mocht je tot de conclusie komen dat je pensioen later onvoldoende zal zijn, dan geeft de site www.wijzeringeldzaken.nl zes nuttige tips om je pensioen aan te vullen:

  1. Spaar met een pensioenproduct zoals een lijfrenteverzekering of (bank)spaarrekening waarmee je geregeld een bedrag kunt inleggen. Bij je pensionering koop je voor het gespaarde geld een uitkering.
  2. Een koopsompolis kun je kopen als je eenmalig een bedrag wilt sparen voor je pensioen. Als je met pensioen gaat, koop je van het geld een uitkering.
  3. Je kunt zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Een voordeel daarvan is dat je altijd toegang hebt tot je geld. Je betaalt hier wel vermogensbelasting over.
  4. Je hypotheek aflossen. Zo verlaag je je woonlasten en heb je minder inkomsten nodig.
  5. De overwaarde van je huis verzilveren. Als je huis meer waard is dan je hypotheek, kun je overwegen om je huis te verkopen. Je krijgt dan de overwaarde tot je beschikking.
  6. Werken naast je pensioen. Als je blijft werken na je pensionering heeft dat geen gevolgen voor je andere inkomsten. Je krijgt daardoor niet minder pensioen.
Afdrukken