Terwijl je werkt, bouw je via jouw werkgever pensioen op. Dat gaat vanzelf, je hoeft daar doorgaans niet veel aan te doen. Eén keer per jaar je pensioen checken is vaak genoeg. Toch zijn er momenten in je leven waarop het nodig is dat je wél extra aandacht besteedt aan je pensioen, zodat je later niet voor vervelende (financiële) verrassingen komt te staan. Hier zetten wij die momenten nog even voor je op een rij.

Een nieuwe baan
Onderzoek of het voor jou gunstig is om je opgebouwde pensioen mee te nemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder. De nieuwe pensioenuitvoerder kan voor jou een berekening maken.

Arbeidsongeschikt
Laat het ons weten als je arbeidsongeschikt wordt. Mogelijk kom je in aanmerking voor (gedeeltelijke) premievrijstelling van je pensioenopbouw. Het is belangrijk dat je nagaat wat de gevolgen zijn voor je pensioen.

Trouwen of partnerschap registreren
Kijk goed hoeveel partnerpensioen je partner krijgt als je overlijdt. Je kunt eventueel zelf iets extra’s regelen. Als je gaat samenwonen, ga dan na wat de voorwaarden zijn om je partner in aanmerking te laten komen voor het partnerpensioen. En meld je partner bij ons aan als je gaat samenwonen met een notarieel samenlevingscontract.

Uit elkaar
Zet je pensioen op de agenda om te bespreken en leg afwijkende afspraken over de pensioenverdeling vast in het scheidingsconvenant. En laat het ons binnen twee jaar weten als je bent gescheiden.

Emigreren
Laat het ons weten als je naar het buitenland verhuist en bespreek met ons wat de gevolgen zijn voor je pensioen.

Werkloos
In deze situatie stopt je pensioenopbouw. Onderzoek voor jezelf wat de gevolgen zijn voor je  ouderdoms-, partner-, en wezenpensioen en wat je zelf kunt doen voor je pensioen.

Meer of minder werken
Je bouwt pensioen op naar rato van je deeltijdpercentage. Werk je minder, dan bouw je minder pensioen op en andersom. Het is goed om voor jezelf na te gaan wat deze keuze betekent voor je pensioen.

Wil je meer weten?
Op onze website lees je meer over je pensioen en hoe je contact met ons kunt opnemen.

Kijk hier voor DuPont België

Kijk hier voor DuPont Nederland

Kijk hier voor Genencor Nederland

Afdrukken